Bemutatkozás

A Gyenes Néptánc Együttes 1997-ben alakult a Balaton-parti Gyenesdiáson. Létrejöttében nagy szerepet játszott, hogy a helyi Klubkönyvtárban az 1990-es évek elején tanfolyam formájában beindult a néptáncoktatás. Ezt követően már az általános iskolában is lehetőség nyílt a tánccal való megismerkedésre órarendi keretek között, ill. szakkör formájában egyaránt. Az együttes létrejöttével a középiskolások és egyetemisták is folytathatták a táncolást.

A csoport tagjai 14 – 30 év közötti gyenesdiási és környékbeli fiatalok. Céljuk, hogy a magyar nyelvterület minél több vidékének néptánc-anyagát elsajátítsák, és azokat koreográfiák formájában bemutassák. Az együttes már évek óta egy két órát kitöltő táncos repertoárral rendelkezik, melyben átfogó képet láthat a közönség hazánk gazdag néptánc kultúrájából. Az csoport elkötelezett híve a Timár Sándor által kialakított autentikus tánctanulási módszernek.

Az elmúlt időszakban évente 50 – 60 alkalommal léptek közönség elé. Rendszeres résztvevői a helyi és a Zala megyei kulturális rendezvényeknek, de emellett az ország más részein is bemutatkoztak már (Badacsonytördemic, Budapest, Diósd, Diósgyőr, Diósjenő, Fonyód, Hegyesd, Kaposvár, Kéthely, Nyíregyháza, Szombathely, Tapolca, Vép). Nagy sikert arattak Budapesten a Millenáris Parkban, a MOM Parkban, a Lánchídnál, valamint a Csillagszemű Néptáncegyüttes műsorában a Pesti Vigadóban és a Kongresszusi Központban.

Művészeti tevékenységükért, valamint a néptánc-kultúra megismertetéséért, az utánpótlás nevelésért, a hazai és külföldi sikeres fellépésekért 2003-ban a Zala Megyei Közgyűlés Közművelődési Nívódíját érdemelték ki.

Az együttes állandó támogatója Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata és a községben működő Köz – Kultúra Alapítvány.