Utánpótlás

Apraja Gyermek Néptáncegyüttes

Az együttes utánpótlását a helyi általános iskola növendékeiből álló Apraja Gyermek Néptáncegyüttes biztosítja.

A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 1992-ben kezdődött el a néptáncoktatás – első-, és második osztályban órarendi keretek között; harmadik osztálytól pedig szakkör formájában.

A kezdeti időszakban szép eredmény volt, hogy az iskola és a község egy-két rendezvényén a táncosok bemutathatták táncos tudásukat. Nemsokára már nemcsak helyben kaptak fellépési lehetőséget, hanem a környékbeli rendezvényeken is.

A csoport számára kedvezett, hogy 2001/2002-es tanévben az általános iskola kibővült Alapfokú Művészeti Iskolává, és ezzel a néptánc tanszak is elindulhatott – a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 27/ 1998. sz. rendeletében előírt követelményrendszernek és tantervi programnak eleget téve. A művészeti iskola kialakulásával az állami normatíva lehetőséget adott, hogy a működés anyagi oldalról biztosított legyen.

Több tánc elsajátítása révén, több szereplési lehetőségnek, felkérésnek tudott eleget tenni a csoport, így az elmúlt években 30-40 szereplésen vettek részt.

A Művészeti Iskola néptánc tanszakán jelenleg 4 csoportban, 40 tanulóval folyik a táncoktatás:
– Gyenesi Palánták
– Gyenesi Csemeték
– Gyenesi Virágok
– Gyenesi Ifjoncok

Az iskola elvégzése után a néptáncosok a Gyenes Néptánc Együttesben fejleszthetik tovább táncos tudásukat.